In deze blog vertel ik je meer over de oorsprong van het woord troost en wat het nu eigenlijk betekent. Zoals eerder gezegd ben ik weer gestart met het schrijven van blogs op mijn website en me daarvoor verder aan het verdiepen in verlies, verdriet, rouwverwerking, troost, kunst etc. Van de week luisterde ik bijvoorbeeld een interessante podcast van Riekje Boswijk-Hummel over Troost. Een aantal passages uit deze podcast deel ik in deze blog met je.
Riekje Boswijk-Hummel
Wie is Riekje Boswijk - Hummel (1946)? Zij is psychotherapeut, studeerde Nederlands en is/was gefascineerd door middeleeuwse mystici. Met haar man had ze een eigen praktijk voor Transpersoonlijke Therapie. De inzichten en ervaringen die ze er opdeed heeft ze verwerkt in verschillende boeken. Zo heeft ze onder andere het boek Troost geschreven. Ik heb het boek direct via Marktplaats gekocht, als het goed is wordt het boek volgende week bezorgd. Ben er erg benieuwd naar en ik zal de komende tijd meer inzichten uit dit boek via deze blog met jullie delen.
Het vermogen om los te laten en je opgevangen te weten
In De Podcast Psycholoog vertelt Riekje Boswijk-Hummel dat Troost volgens haar in essentie het vermogen is om los te laten en je opgevangen te weten. Troost is geen ruilhandel of afleiding van je gevoel zoals we in onze kinderjaren wel vaker zien. Je bent bijvoorbeeld verdrietig en dan krijg je van je ouders een snoepje of mag je langer computeren. We denken vaak dat we het verdriet van de ander moeten wegnemen of er dus van moeten afleiden, maar dat is geen troost en troost heeft een hele andere afkomst.
Trouw, vertrouwen en eik
Het woord troost komt van het Engelse trust, dat betekent vertrouwen. Riekje Boswijk-Hummel vindt het eigenlijk een heel gek woord en is tijdens het schrijven van haar boek het woord Troost gaan onderzoeken. Ze kwam toen bij een middeleeuws woordenboek terecht waarin staat dat troost ‘vertrouwen’ betekent. Ze ging nog een laagje dieper en kwam toen in een gotisch woordenboek tegen dat het woord van oorsprong is verbonden met ‘eik’. Het gevoel van stevigheid.
Troost is vertrouwen en ook trouw. Het is de trouw van een edelman aan zijn leenheer. Het is een buitengewoon krachtige en stevige trouw. Daar heeft het woord troost mee te maken. Vertrouwen in bijvoorbeeld jouw aanwezigheid als iemand zich heel verdrietig voelt. Je loopt dan niet weg, maar wilt de ander opvangen. Zo kan en durft iemand die zich verdrietig voelt los te laten. Dat is troostend.
Trouw in je aanwezigheid
Riet Fiddelaers schreef in de Volkskrant na de ramp met de MH17 ongeveer hetzelfde: ‘Wijlen professor Van Dantzig (psychiater) herleidde het woord troost tot trouw, trouw in je aanwezigheid. En trouw herleidde hij tot 'tree', boom. Ik zie dan een grote eikenboom voor me waar je in je diepste verdriet tegen kunt leunen, waar je ook tegenaan kunt schoppen of een gebroken hart in kunt kerven. En de boom blijft staan, dagen, weken, maanden en jaren, als een trouwe metgezel. ‘ Mooi geschreven, volgens mij staat troost vooral voor steun, iemand tegen wie je kan aanpraten waardoor je pijn verzacht wordt. We vinden het lang niet altijd makkelijk om iemand te troosten. In de volgende blogs vertel ik meer over wat je beter wel en niet kunt doen bij iemand die verdriet heeft.
Laat het me vooral weten als je over een bepaald onderwerp graag meer wilt weten!
Liefs, Nanda
© Fotografie Nanda Bussers Heartworks / Troostkunst - De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn ook te koop voor bijvoorbeeld op rouwkaarten en/of bidprentjes.
Reactie plaatsen
Reacties